Når og hvordan beskjære trær?

Jevnlig beskjæring av trær hjelper å holde de sunne og håndterbare, men når skal trær beskjæres og hvordan gjør man det? I denne artikkelen går vi over alt du trenger å vite om beskjæring og gir deg noen tips og triks for best mulig resultat!

Hva bør man tenke på når man skal beskjære et tre?

De vanligste grunnene for beskjæring er for å øke sikkerheten, forbedre veksten og forme treet. Når man beskjærer et tre så er det viktig å gå inn med en plan, og ikke fjerne grener uten grunn fordi hvert snitt påvirker hvordan treet vokser. Husk at man ønsker at grener skal vokse utover, ikke oppover, så ta hensyn til dette når du planlegger hvordan å beskjære treet. Beskjæringer kan medføre treet stress og man bør verken fjerne for lite eller for mye slik at treet forblir så sunt som mulig. Det er viktig å bruke riktige og gode redskaper, pass på at de er skarpe slik at jobben blir mest mulig smidig for deg og treet får rene sår som gror lettere.

Vi anbefaler at ved beskjæring av større trær, eller kraftige beskjæringer hvor man ønsker å kutte mye av treet, at man får en arborist til å gjøre jobben. En arborist er en profesjonell trepleier som har kunnskapen og verktøyene til å gjennomføre slike jobber på en effektiv og skånsom måte, slik at man sikrer treets helse.

Sjekk ut vår tjeneste “Beskjæring av trær” for mer informasjon.

Når skal trær beskjæres?

Beskjæringer på friske trær kan i teorien skje nesten hele året, men det er visse perioder som er bedre og mer egnet enn andre. JAS-perioden, juli, august og september, er en utmerket tid for beskjæring for de fleste tresorter. Det viktigste å ta til betraktning i forhold til når trær skal beskjæres er vekstperioden og blomstringer. For trær som blomstrer om våren anbefales det å beskjære etter blomstringen. Mens trær som blomstrer om sommeren eller høsten burde beskjæres om våren før vekstperioden, mars/april er ofte en fin tid for beskjæring av slike trær.

For frukttrær så varierer det når på året og hvor ofte de burde beskjæres, for å lese mer om dette sjekk ut artikkelen: “Når skal frukttrær beskjæres?”

Husk at treet burde beskjæres jevnlig etter behov, det er bedre for treets helse og en lettere jobb å vedlikeholde treet enn å måtte ty til kraftige beskjæringer. Dersom du er usikker på hvordan å gå frem eller syns jobben med beskjæring virker overveldende, så hjelper vi deg gjerne med beskjæringen. Sjekk ut “Beskjæring av trær” for informasjon om våre tjenester innen beskjæring og booking.

Hvordan beskjære trær?

Når du beskjærer et tre skal du fjerne tynne og lange grener, tørre grener, skadede grener, og etter behov grener som gnisser mot hverandre. Skudd langt nede på treets stamme eller opp fra røttene burde fjernes fortløpende ila året ettersom de stjeler næring fra treet. For at kuttet skal gro best mulig skal alle beskjæringer gjøres ned til grenkragen, den bredeste delen ved basen av grenen. Kuttet skal med andre ord ligge rett over denne, ikke helt inntil stammen eller for langt ut på grenen.

Etter å ha lagt en plan for hvordan du ønsker å beskjære treet kategoriser de ulike delene av treet som skal beskjæres basert på tykkelse. For tykkere grener bruk 3-stegs metoden for å avlastet vekten fra grenen slik at barken ikke splitter seg og treet får et rent sår. Metoden funker slik: et stykke utpå grenen skjær først et snitt på undersiden av grenen ca. ⅓ inn, gjør så det samme på oversiden bare litt lenger utpå grenen. Til slutt så kan du beskjære grenen ved grenkragen. Metoden er avbildet nedenfor.

Lykke til med beskjæringen!
Følger du rådene fra denne artikkelen burde beskjæringen gå som smurt. Dersom du fortsatt ikke er helt sikker på hvordan å gå frem, eller føler beskjæringen ble en større oppgave enn du så for deg så tilbyr vi en rekke tjenester innen beskjæring.
Sjekk de ut under: “Beskjæring av trær”