Når skal frukttrær beskjæres

Når skal frukttrær beskjæres?

Alle frukttrær burde beskjæres årlig, men når på året varierer basert på hvilken type frukttre du har. I denne artikkelen går vi over de forskjellige typene frukttrærne og når disse skal beskjæres.

To typer frukttre

Frukttrær kan deles opp i to forskjellige kategorier: steinfrukttrær og kjernefrukttrær. Steinfrukt kjennetegnes vanligvis av saftig fruktkjøtt rundt en hard stein, som for eksempel plommer, kirsebær og moreller. Mens kjernefrukt er en fellesbetegnelse på epler og pærer. Navnet kommer av at frukten består av et kjernehus med opp til 5 kamre hvor frøene befinner seg.

Hvor ofte og når bør plommetre beskjæres?

De to typene frukttrær beskjæres på ulike måter, hvorav steinfrukttrærne er noe mer ømfintlige og det er enda viktigere å beskjære riktig for å unngå sopp og annen sykdom.  Steinfrukttrær som for eksempel plommetrær bør beskjæres 2 ganger i året, en gang på høsten og en gang på våren.

Når man beskjærer et plommetre om våren skal dette gjøres før blomstring. Under denne beskjæringen er det mulighet for å ta noen av de litt større grenene. Husk å ikke beskjære for mye om våren siden det er spesielt mye sevje i treet på denne tiden av året, og treet tåler ikke at det renner ut for mye sevje.

Ved beskjæring av plommetre om høsten er det viktig å ikke kutte for store grener, ettersom at det er lettere for sopp å sette seg i sårflaten på denne tiden av året. Under denne beskjæringen anbefales det derfor å ta mindre kvister og skudd. 

Dersom du ønsker hjelp med ditt steinfrukttre tilbyr vi i Julien Trepleie beskjæring av plommetre

Når skal frukttrær beskjæres

Hvor ofte og når bør epletre beskjæres?

I motsetning til steinfrukttrær burde kjernefrukttrær, som epletrær, beskjæres en gang i året. Beskjæringen av epletrær burde skje helst tidlig på våren før løvet kommer, men etter at frosten har gitt seg for å unngå at det eksponerte trevevet blir frostsprengt. Perioden hvor temperaturen stiger fra null og sakte oppover til plussgrader er perfekt. 

Husk at dersom det er flere år siden sist epletreet ble beskåret å ikke ta alt i en omgang, treet tåler ikke å miste mer enn en fjerdedel av grenene sine på en beskjæring. For  forsømte epletrær må man regne med flere omganger av omfattende beskjæringer år for år. Det vil være varierende hvor mye som burde fjernes før treet er tilbake i en god tilstand.

Ønsker du hjelp med ditt epletre? Vi i Julien Trepleie tilbyr tjeneste for beskjæring av frukttrær.


Ofte stilte spørsmål

Hvorfor burde man beskjære frukttrær?

Mange tenker at beskjæring av frukttrær kun er for estetikken, men beskjæring er faktisk en veldig viktig del av trepleien for å sørge for at treet holdes sunt og produserer gode avlinger. Beskjæring er en jobb som mange dropper fordi man ikke vet hvor man skal begynne eller når man skal gå i gang med arbeidet.