Når er det på tide å felle treet?

Fullvoksne og sunne trær er et vakkert tilskudd til enhver hage, men gamle og syke trær kan utgjøre en risiko, spesielt om det holder til i et værutsatt område. Å felle et tre er en stor oppgave og i flere deler av Oslo er det ikke lov å felle trær uten tillatelse. Så når kan man felle trær? I denne artikkelen går vi over hva du skal se etter for å avgjøre om et tre er trygt, hva du kan gjøre for å unngå felling og når det er på tide å felle treet.

Skader på trær

Strukturen på et tre er en av de viktigste faktorene man ser på ved avgjørelser rundt felling og sikkerhet. En svekket struktur kan komme som følge av skade, sykdom og måten treet har vokst. Naturlige tegn å se etter for å identifisere trær med svak struktur er tre med dobbeltstamme eller flere stammer, dårlig grenstruktur, helning (at treet lener seg mot en side) og lange og tunge grener. Utover dette så svekker skader treets struktur, som f.eks. dersom deler av treet har knekket. Varierende på alvorlighetsgraden så kan en svekket struktur være nok risiko til at et tre må felles, men som regel vil et tre med svekket struktur bare trenge litt ekstra oppsyn og pleie. I kombinasjon med andre faktorer derimot vil et tre med svekket struktur måtte felles fortere enn andre trær. For å konstatere treet tilstand anbefaler vi å bruke en arborist som kan ta en vurdering av treet.

Sykdom på trær

Når man tenker på sykdom på trær, så er sopp som regel det første som kommer opp. Det er ikke all sopp som utgjør en fare for treet, men råtesopp fører til et råttent tre som utgjør en risiko ettersom at treets struktur blir svekket. Det finnes en rekke årsaker til at treet kan bli infisert med sopp, vanligst er skader på treet. Skader på treet kan oppstå naturlig som følge av kraftig vind, men de kan også være menneskeskapte. De vanligste menneskeskapte skadene kommer ved for kraftige beskjæringer eller uforsiktig håndtering av f.eks. gressklippere i nærheten av treets stamme.

Men som nevnt så er det ikke all type sopp som er farlig for treet, det er derfor viktig at man får konstatert om det er råtesopp på treet før man eventuelt feller treet. Bildesøk på nett kan ofte være en god veileder for å finne ut hvilken type soppinfeksjon det er, og dersom du er usikker så anbefales det å ta kontakt med en arborist som kan hjelpe deg med å ta en vurdering av tilstanden på treet.

Gammelt tre

Gamle trær er som regel ekstra flotte, men står i størst risiko både for skader og sykdom. Det er derfor ekstra viktig med oppsyn og riktig pleie, gjerne i samråd med en arborist. Trær er en viktig del av økosystemet, og spesielt eldre trær er som regel en viktig del av det nærliggende biologiske landskapet. Derfor er det alltid best å prøve å unngå felling av et gammelt tre så sant det ikke utgjør en fare for nærmiljøet.

Hva kan man gjøre for å unngå felling

Som nevnt så er et gammelt tre ektra utsatt for skader og sykdom, derfor er det viktig å jevnlig beskjære treet slik at man unngår større beskjæringer og store “sår” på treet. Det er også viktig å passe på å gjøre beskjæringer til riktig tid på året for å unngå at klimaet er for fuktig som kan øke risikoen for soppinfeksjon. Jevnlige beskjæringer bidrar også til å beskytte treet mot skader som følge av været siden man fjerner unødvendige deler av treet. Dersom du bor i et værutsatt område og er bekymret for treet så kan man også se på ulike måter å sikre treet, dette er noe en arborist kan hjelpe deg med å finne løsninger på.

Hva burde man se etter

Utover jevnlig pleie er det viktig å være på utkikk etter endringer i treet som skader eller antydninger på sykdom. Dersom du velger profesjonell beskjæring vil arboristen også kunne hjelpe deg å holde et øye med tilstanden på treet. Men husk at problemer kan oppstå mellom hver beskjæring, så det er viktig å holde et øye med det selv også. Gjør deg kjent med de vanligste typene sykdommer og skadelige infeksjoner for din tresort, og ikke nøl med å ta kontakt med en arborist dersom du er usikker.

Når kan man felle trær?

Som arborister vil vi alltid anbefale å redde treet der forholdene ligger til rette for det. Felling er siste utvei, og forekommer som regel pga. årsakene nevnt tidligere i artikkelen. En felling kan foregå når som helst på året, helt uavhengig av årstid, men det er viktig å gjøre det på en sikker måte for å unngå skader. Vi i Julien Trepleie har lang erfaring med trefelling og er spesialiserte på å gjennomføre trygge fellinger selv i vanskelige områder med mye bebyggelse. For mer informasjon om trefelling, sjekk ut vår tjenesteside for Trefelling.